Германия ще трябва да пести най-много газ в ЕС

До този момент Русия е прекратила подаването му към 12 държави от общността

ЕС
13:50 - 04 Август 2022
2133
Германия ще трябва да пести най-много газ в ЕС

Вече е започнала писмената процедура в Съвета на ЕС на регламента за намаление на потреблението на газ. За да бъде приет, е необходимо квалифицирано мнозинство на страните-членки.

Регламентът се предприема с цел намаляване на зависимостта от внос на синьо гориво от Русия и вероятността "Газпром" да спре или намали още доставките си за още страни-членки.

До този момент Русия е прекратила подаването на газ към 12 държави от общността, сред които и България.

Германия трябва да намали абсолютното си потребление на газ повече от всяка друга страна от ЕС, за да постигне целта на Европейския съюз за икономии от 15% е  заключението на Deutsche Presse-Agentur по данни от Европейската комисия.

Конкретно Германия ще трябва да спести почти 10 милиарда кубически метра газ от началото на август до март следващата година, за да постигне целта, определена от страните от ЕС. Най-голямата икономика в Европа ще трябва да пести повече от другите в абсолютно изражение поради сравнително високото си потребление на газ.

След Германия се нареждат Италия, където е необходимо спестяване на малко над 8 милиарда кубически метра, следват Франция и Нидерландия с около пет милиарда кубични метра.

Като цяло ЕС трябва да спести около 45 милиарда кубически метра газ.