Германия ще узакони марихуаната

Но само за лична употреба

Свят
21:04 - 30 Октомври 2022
2574
Германия ще узакони марихуаната

Купуването и притежанието на до 30 гр. марихуана за лична употреба ще бъде разрешено в Германия. Проектът на закон на правителството предстои да бъде одобрен в парламента, като ще трябва да получи и зелена светлина от Европейската комисия.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах съобщи, че се очаква нормативната уредба да влезе в сила през 2024 г. В рамките на ЕС единствено Малта позволява по закон употребата на канабис за развлечение.

Германският план ще позволи и домашно отглеждане на максимум три растения канабис на възрастен. Предложението беше включено в програмата на коалиционното правителство, обявен миналата година. То се ръководи от социалдемократите (ГСДП), като техни партньори са зелените и либералите.

Представяйки плана, Лаутербах съобщи, че декриминализацията на марихуаната ще предостави на правителство по-голям контрол над пазара, а и забраната за употреба не се радва на "очевидни успехи" през последните години. Той отбеляза, че консумацията на канабис се е увеличила, а не намаляла, като ръст се наблюдава и в употребата на наркотици сред възрастните. "Искаме много здраво да регулираме пазара", добави той. Министърът съобщи също, че правителството ще обмисли възможното ограничаване на максималната сила на продуктите от канабис, продавани на възрастни под 21 години. Това ще включва наблюдение на нивото на THC (тетрахидроканабинол), основната психоактивна съставка в марихуаната.

Съгласно плана на правителството, рекламата на марихуана ще остане забранена. Правителството планира да засили информационните кампании за рискове от употребата. Освен данък върху добавената стойност (ДДС) производителите и продавачите ще плащат и държавен "данък върху канабиса".

Ограничената медицинска употреба на марихуана става все по-широко разпространена. В САЩ 37 щата и Вашингтон са легализирали медицинския канабис, докато 19 щата позволяват и употреба с цел развлечение, което означава, че над 40% от населението на САЩ има законен достъп до марихуана. По-рано тази година президентът Джо Байдън обяви федерални помилвания на лицата, обвинени в притежание на марихуана.

В Нидерландия от 1976 г. властите толерират употребата на марихуана в специално обособени кафенета, но като цяло наркотикът остава незаконен. Възрастните могат да купуват до 5 грама дневно в кафенета и заведения за пушене. Търговското отглеждане или търговия с канабис е незаконно.

В Швейцария притежанието на малки количества мек канабис (с количесто THC под 1%) за лична употреба е законно. Употребата на марихуана с медицински цели е легална и веществото може да се предписва от лекари.

В Италия притежание на 1.5 г или по-малко за лична употреба се толерира и медицинският канабис е легален, но канабисът за развлечение остава незаконен.

Във Франция каквато и да е употреба на марихуана е незаконна, а първите опити с медицински канабис започнаха миналата година.

В Португалия от 2001 г. ниската лична употреба на всички забранени наркотици е декриминализирана, като търговията с марихуана остава незаконна, но медицинското и ползване е законно.

В Германия медицинската употреба на канабис е законна от 2017 г., като при представянето на плана министър Лаутербах не даде конкретни времеви срокове за узаконяването на употреба с цел развлечение.

Гърция легализира употребата на марихуана с медицински цели през 2017 г., а година по-късно премахна и закона за забрана на нейно отглеждане и производство в страната. По думи на министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис, правителството очаква да привлече до 1.5 млрд. евро годишни приходи от инвестиции в производството й.

Първата компания, получила лиценз за отглеждане, обработка и производство на медицински канабис в Гърция, е Tikun Europe, която е основана в страната през 2018 г. и е дъщерно дружество на израелския глобален играч в изследването и разработването на медицински продукти от канабис Tikun Olam.