Германия ще върне старите въглищни централи в експлоатация

Новини
15:18 - 20 Юни 2022
2920
Германия ще върне старите въглищни централи в експлоатация

Германия планира да разчита повече на въглищни централи, за има достатъчно енергия в най-голямата европейска икономика, след като Русия намали потоците на природен газ.

Министъра на икономиката Робърт Хабек обяви пакет от допълнителни мерки вчера. Той ще включва стимули за намаляване на потреблението от индустрията. Правителството също така ще предложи допълнителни кредитни линии от държавния кредитор KfW, предава Bloomberg.

Погледът към замърсяващите изкопаеми горива като алтернатива за производство на енергия е поредният знак, как борбата с измененията в климата в Европа отстъпва на заден план.

Вече по-важно е правителствата да гарантират, че ще има достатъчно енергия за предстоящото по-високо търсенето през зимата.

„Сигурността на доставките в момента е гарантирана. Но ситуацията е сериозна“, заяви Хабек в изявление по имейл. „Потреблението на газ трябва да се намали още повече и трябва да имаме повече газ в съоръженията за съхранение, в противен случай нещата наистина ще станах сложни през зимата.“

Най-големите потребители на енергия в Европа, като Германия и Италия, започнаха да получават по-малко доставки на руски газ миналата седмица, което поражда опасения относно недостига на гориво за промишленото производство и битовите нагреватели. Потоците през газопровода „Северен поток“, който е и основният коридор на Русия към Европа, бяха намалени с 60%. Компании, включително Uniper SE, заявиха, че получават по-малко газ, отколкото е договорено с руския доставчик.

Според Европейската комисия Русия използва енергийните доставки за „шантаж“. Ходът на Русия доведе до покачване на цените с над 50% през седмицата, на фона на високата инфлация на континента.

От началото на войната в Украйна Германия се готви за съкращаване на доставките и използва всички налични ресурси, за да запълни възможната празнина в доставките. Изглежда обаче не се работи достатъчно в тази посока.

Германия зависи от руския газ за 35% от нуждите си и се опитва да избегне шок в доставките.