Германия спира рекламите на нездравословни храни за деца

Новини
15:27 - 28 Февруари 2023
2064
Германия спира рекламите на нездравословни храни за деца

Германия обмисля спирането на рекламите на нездравословни храни за деца. Забраната ще се отнася за реклами, излъчвани по телевизията, радиостанциите, но също така и онлайн, например в Ютюб, във времето от 6 сутринта до 23 часа вечерта.

Именно в тези часове децата гледат телевизия или са в интернет, затова тогава не трябва да вървят реклами на напитки, съдържащи захар, или на снакс, който пък е богат на сол или на мазнини.

След като доброволният ангажимент на рекламната индустрия не доведе доникъде се налага по-строга регулация, заяви министърът на храните Джем Йоздемир, цитиран от АРД.

Той уточни, че не призовава за „всеобща забрана на рекламата“, но тя вече „не трябва да бъде насочена към децата“.

Под това министърът разбира подрастващите под 14 години, а за високото съдържание на захар, сол или мазнини трябва да важат пределните стойности, определени от Световната здравна организация, подчерта още министърът. Той иска още да бъде забранено рекламирането на такива нездравословни храни във вестници, списания и брошури, ако те са насочени и към деца. Освен това не трябва да се допуска външна реклама в радиус от 100 метра от училища, детски градини, площадки или други места за отдих на деца, както и спонсорство. Контролът на изпълнението трябва да се осъществява от органите за наблюдение на пазара в съответните провинции, допълва АРД.

15 на сто от германчетата са с наднормено тегло

Германското дружество за борба със затлъстяването приветства инициативата на министъра. В тази връзка от организацията припомнят, че затлъстяването при децата е основен здравен проблем, а рекламата на нездравословни продукти е важен фактор. А изпълнителната директорка на Германското дружество за борба с диабета Барбара Битцер нарече плановете на Йоздемир „крайъгълен камък“ за детското здраве.

Данните на германското правителство сочат, че около 15% от децата на възраст между 3 и 17 години в Германия са с наднормено тегло,

а почти 6% имат затлъстяване. То се развива в детска възраст и често се запазва през целия по-нататъшен живот, като увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и захарен диабет тип 2.

Насрещен вятър от партньори

Свободните либерали се обявиха против предложението с аргумента, че в политиката личната отговорност трябва да е водеща, не забраните, които не водят доникъде. Техният говорител по аграрно-политическите въпроси Геро Хокер дори заяви, че министър Йоздемир няма да събере необходимото мнозинство в управляващата коалиция.

Критика идва и от опозицията. Заместник-шефът на фракцията на ХДС-ХСС в Бундестага Щефен Билгер упрекна Йоздемир, че проправял пътя към повече бюрокрация и държавно опекунство. Проектозаконът трябва да бъде съгласуван още през това тримесечие с другите държавни ведомства, след което да бъде предоставен за мнение на отделните федерални провинции. Преди да се превърне в закон ще трябва също да бъде получено и съгласието на Европейската комисия, припомня АРД.