Германия спира вноса на руски петрол

Обмисля се и покриване на нуждите от гориво на берлинското летище от друга рафинерия

ЕС
12:32 - 16 Май 2022
2127
Германия спира вноса на руски петрол

Германия планира да спре да внася руски петрол до края на годината, дори ако ЕС не успее да вземе единодушно решение като част от следващия пакет санкции. Това съобщават пожелали анонимност правителствени представители от Берлин пред Блумбърг.

Новината идва в навечерието на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, на която трябва да бъдат обсъдени най-новите санкции срещу Русия. В тях Европейската комисия включи предложение за забрана на руския суров петрол до ноември, а след края на 2022 да се преустанови и вносът на рафинирани горива. Унгария обаче към момента налага вето върху решението.

Усилията на германското правителство да се договорят сделки за алтернативни количества прогресират и кабинетът е уверен, че може да се справи с оставащите логистични проблеми в рамките на следващите 6-7 месеца, заявяват източниците на Блумбърг. Канцлерът Олаф Шолц е решен да изведе до край този национален план в контекста на санкциите срещу Москва заради войната в Украйна. Не е ясно обаче кои държави ще компенсират недостига.

Делът на Русия в потреблението на суров петрол в Германия е намалял до 12% от около 35% в предвоенния период, според информация на Министерството на икономиката в Берлин. Предизвикателствата пред страната включват осигуряване на алтернативни количества петрол в ключова рафинерия в източната част на Германия, която разчита на внос от „Роснефт“ през тръбопровода „Дружба“.

Заводът за преработка на нефт в Шведт, който осигурява доставките на гориво за международното летище в Берлин, за повечето бензиностанции в столицата и за съседната провинция Бранденбург, ще трябва да извършва алтернативни доставки през балтийското пристанище Рощок. Германските власти са установили, че може да се използва стар тръбопровод, свързващ Рощок и Шведт, но сравнително малкият му размер означава, че засега той може да покрие само около 60% от пълния капацитет на рафинерията. Властите работят за увеличаване на налягането на помпите в тръбопровода и за модернизиране на инфраструктурата, за да може до Шведт да достига повече петрол.

Обмисля се и покриване на нуждите от гориво на берлинското летище от друга рафинерия, евентуално в Бавария. Първоначално петролът за Шведт ще идва от национален резерв близо до пристанището Вилхелмсхафен, откъдето ще се транспортира до Рощок и оттам - по разширен тръбопровод - до рафинерията.

Тъй като се смята, че „Роснефт“ няма голям стимул да смени доставчика на Шведт, Германия подготвя законодателство, което ще отнеме контрола върху рафинерията от руската компания още на 1 юни.