Германия стартира многомилиардна схема в помощ на декарбонизацията

Новини
15:36 - 05 Юни 2023
1969
Германия стартира многомилиардна схема в помощ на декарбонизацията

Германия стартира програма, която ще предостави десетки милиарди евро за фирми, изправени пред значителни разходи за енергия, в опит да помогне на изправената си пред предизвикателства промишленост и да финансира прехода ѝ към въглеродна неутралност, информира Ройтерс.

Индустрията на Европа е изправена пред натиск заради високите разходи за суровини, енергия и труд, докато други региони, и в частност САЩ, примамват производителите далеч от Стария континент, като им предлагат щедри субсидии.

Така наречените договори за защита на климата (договорите за разлика в цената на въглеродните емисии (ДРЦВЕ) – бел. р.) са основен стълб в отговора на Германия на тези предизвикателства. Германските власти се надяват финансовата подкрепа да помогне на производителите на стомана, цимент, хартия и химически продукти да декарбонизират производствата си.

Според икономическото министерство за новата схема ще е нужно да бъдат отделени десетки милиарди евро за срок от 15 години.

"Намираме се в период на продължителна рецесия, в период на изключително предизвикателство от икономическа гледна точка", заяви пред медии министърът на икономиката Роберт Хабек, след като очерта подробности около схемата.

По думите му докато други части на света, от САЩ до Азия, предлагат инвестиционни стимули, Германия е обект на по-строги изисквания, когато става въпрос за бюджетни средства и поддържане под контрол на дълговите задължения.

"Все пак не може да не се предоставят инвестиционни стимули и инвестиционни импулси в тази фаза. По-скоро наблюдаваме слабост по отношение на инвестициите и иновациите в Европа и Германия", предупреди Хабек.

Компаниите разполагат с два месеца, за да изразят интерес към схемата, преди да започне тръжната процедура, каза Хабек, добавяйки, че най-ниските оферти ще спечелят.

Фирмите, отделящи годишно по 10 килотона CO2 еквивалент или повече от това, ще отговарят на изискванията, което на практика допуска до участие хиляди средни по размер германски предприятия.

Междувременно говорител на икономическо министерство съобщи за Ройтерс, че кабинетът планира да предостави около 2 милиарда евро (2,1 милиарда долара), за да подпомогне финансирането на завод за екологична стомана, който германският

индустриален гигант "Тисенкруп" (ThyssenKrupp) възнамерява да построи в базата си в град Дуисбург, Западна Германия.

Сумата включва 700 милиона евро, обещани от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира централата на "Тисенкруп", една от германските индустриални икони, към която са поети ангажименти за подкрепа.

"За тази цел сме в тесен контакт с Европейската комисия. Защото едно нещо е ясно: ние също се нуждаем от производство на стомана в Германия и Европа в бъдеще", пише в съобщение на министерството.

Днес министър Хабек пътува до Есен и Дуисбург, за да проведе разговори с ръководството на "Тисенкруп" и представители на служителите.

Съгласно своята базирана на водород климатична стратегия за производство на стомана, наречена "tkH2Steel", "Тисенкруп" планира да пусне в експлоатация така наречената инсталация за директно редуцирано желязо (Direct Reduced Iron - DRI) за щадящо климата производство на 2,5 милиона тона стомана на година, като производството е планирано да започне през 2026 г.