Германия сваля гарда: дава паспорти по-лесно

Актуални новини
14:35 - 25 Ноември 2022
1947
Германия сваля гарда: дава паспорти по-лесно

Молбите за германско гражданство ще бъдат обработвани в по-кратки срокове, от кандидатите вече няма да се изисква отказ от предишното им гражданство.

А децата, родени в Германия от родители чужденци, ще получават автоматично германски паспорт, ако единият от двамата е имал „законно обичайно местопребиваване“ в продължение на пет години, съобщи „Дойче веле“.

Това са някои от промените, предвиждани от германската министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер.

По-бързо ще се взима паспорт

Планирано е също да се съкрати периодът на законно пребиваване в страната, необходим за получаване на гражданство - в бъдеще това ще може да става след пет години, а не както е сега – след осем.

В случай на "специални постижения в интеграцията" натурализацията ще бъде възможна дори след три години. Ще отпадне и задължението за отказ от предишното гражданство.

Според данните, изнесени в германски медии, Нанси Фейзер иска да премахне и досегашното изискване за доказване на езикови познания за хората над 67 години. Вместо това ще е достатъчно те да са в състояние „да общуват устно“. Досегашният задължителен тест, с който се проверяваха познания за Германия, също ще отпадне за тази възрастова група.

Критики от ХДС/ХСС

Законопроектът все още е в начална фаза и тепърва ще трябва да се съгласува в рамките на  правителството. От опозиционната фракция на ХДС/ХСС в Бундестага се чуха някои критики срещу планираните промени.

Според Торстен Фрай от ХДС "Германският паспорт не бива да се превръща в стока, която се дава на безценица". Андреа Линдхолц  от ХСС пък смята, че промените ще лишат чужденците в Германия от стимули за интеграция.