Германия търси начин да спре финансирането на крайнодесни партии

ЕС
12:16 - 23 Януари 2024
1983
Германия търси начин да спре финансирането на крайнодесни партии

Германия може да спре държавното финансиране на партията, наследник на крайнодясната NPD, въпреки че не е забранена, каза Конституционният съд във вторник в историческо решение, което подпали дебата дали националистическата партия AfD може да бъде наказана, предава "Ройтерс".

Съдът в Карлсруе обоснова решението си с това, че Националната демократическа партия (NPD) и нейният наследник Die Heimat имат за цел да накърнят или премахнат демократичната система на страната.

Долната камара - Бундестага, горната камара - Бундесрата и правителството подадоха молба до съда за прекратяване на финансирането, след като основният закон на Германия беше променен, за да се попречи на радикалните партии да получат държавни средства, на които другите партии имат право.

Решението се следи отблизо, докато водещите политици се борят да отговорят на скока в подкрепата за крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), втора в повечето проучвания с подкрепа от около 22%.

Стотици хиляди хора излязоха по улиците в цяла Германия, протестирайки срещу AfD след съобщение, че някои членове на партията са обсъждали политики като масови депортации на хора от чужд произход на среща на десните радикали.