Германия: Украинските атаки с дронове по Русия са законни

Украйна
17:18 - 22 Август 2023
2774
Германия: Украинските атаки с дронове по Русия са законни

Германското външно министерство реагира спокойно на все повечето новини за украински атаки с дронове по обекти в Руската федерация. От Берлин твърдят, че тези удари са напълно позволени по време на война, подпалена от ответната страна.

"Русия нападна Украйна. Ето защо, съгласно Хартата на ООН, Украйна има законното право да защитава страната и народа си. Русия нарушава Устава на ООН, който забранява използването на сила. Русия безмилостно бомбардира граждански обекти в Украйна - зърнохранилища, болници, църкви. Украйна се защитава в рамките на международното право" - така германският външен министър Аналена Бербок отговори на въпрос на журналисти за атаките с дронове на руска територия.

Бербок също така отбеляза, че пред Украйна стои проблемът с разминирането на огромни територии, окупирани преди това от Русия. Според министъра руските сили са минирали територии в Украйна "с размерите на Западна Германия" и сега Берлин обсъжда със съюзниците си по-нататъшна помощ за Киев в разминирането.