Германия улеснява смяната на пола

При деца под 14 години родителите или настойниците им ще трябва да подадат заявления

ЕС
16:10 - 23 Август 2023
2699
Германия улеснява смяната на пола

Правителството на Германия прие план за улесняване на транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да променят името и пола си в официални документи, съобщава "Асошиейтед прес".

Министърът на правосъдието обясни, че промяната има за цел да улесни живота на "малка група хора, за която това има голямо значение".

Законодателството трябва да бъде одобрено от парламента. Това е една от няколкото планирани реформи, които коалицията на канцлера Олаф Шолц от три социално-либерални партии предприе и се сблъска с критики от страна на консервативната опозиция.

Съгласно планирания "закон за самоопределение", който се разработва повече от година, пълнолетните лица ще могат да променят първото си име и юридическия си пол в службите по вписванията без допълнителни формалности. Те ще трябва да уведомят службата по вписванията три месеца, преди да направят промяната.

Съгласно съществуващия "закон за транссексуалността", който е отпреди четири десетилетия, се изисква лицата, които искат да сменят пола си в официални документи, първо да получат оценка от двама експерти, "достатъчно запознати с конкретните проблеми на транссексуалността", след което да бъде издадено съдебно решение.

През годините Върховният съд на Германия отмени други разпоредби, изискващи транссексуалните хора да се разведат и стерилизират, както и да се подложат на операция за смяна на пола.

"Представете си, че просто искате да живеете живота си и не желаете на никого нищо лошо, а след това ви разпитват какви са вашите сексуални фантазии, какво бельо носите и подобни неща", заяви министърът на правосъдието Марко Бушман. "Засегнатите смятат този разпит за много унизителен. Сега ние просто искаме да направим живота малко по-лесен за една малка група, за която това има голямо значение", добави той.

Предложеното законодателство се фокусира върху правната идентичност на физическите лица. Това не включва промени в правилата, действащи в Германия, за хирургическа намеса за смяна на пола.

Новите правила позволяват на непълнолетни на 14 и повече години да променят името и юридическия си пол с одобрението на своите родители или настойници.

При деца под 14 години родителите или настойниците им ще трябва да подадат заявления в службата по вписванията от тяхно име.

Запитан за опасенията, че младите хора могат да вземат преждевременни решения, Бушман заяви, че е "твърдо убеден, че повечето родители ще се запитат много сериозно и внимателно: кое е най-доброто за моето дете?".

След като официалната промяна на името и пола влезе в сила, няма да бъдат разрешени други промени в продължение на една година.

Съгласно новото законодателство, управителите например на фитнес зали и съблекални за жени ще продължат да решават кой има достъп, поясни Бушман. Той добави, че опитът на други места е показал, че "като правило това не е практически проблем; въпреки това ние го разрешихме, за да отговорим на притесненията на онези, които бяха загрижени за това".

През февруари парламентът на Испания прие закон, който позволява на хора над 16-годишна възраст да променят законно регистрирания си пол без медицинско наблюдение.

Във Великобритания през декември шотландският парламент прие законопроект, който ще позволи на хора на възраст 16 или повече години да променят пола си в документите за самоличност чрез самодекларация - решение, на което беше наложено вето от британското правителство. Първият министър на Шотландия обаче обеща да оспори този ход.