Германия увеличава населението си с мигранти

Правителството стимулира нашествениците в страната като разчита на тях да попълни недостига на работна ръка

Новини
13:29 - 11 Декември 2022
2212
Германия увеличава населението си с мигранти

Населението на Германия може значително да се увеличи през следващите десетилетия, тъй като правителството се опитва да стимулира имиграцията, за да се справи с недостига на работна ръка и с кризата в пенсионната система. Това заяви канцлерът Олаф Шолц по време на граждански форум в град Постдам.

Правителството се стреми да привлече чуждестранни работници, с които да се стабилизира положението независимо от застаряването на населението, като целта е до 2070 г. населението на Германия да се увеличи със седем процента и да достигне 90 милиона, обясни Шолц. 

Той допълни, че благодарение на сегашните темпове на прираст на населението, които отчасти се дължат на имиграцията, правителството може да си позволи да не увеличава вноските за пенсионно осигуряване до края на мандата си през 2025 година.

Миналата седмица германската статистическа служба съобщи, че  ръстът на населението тази година вероятно ще се окаже около един милион души, достигайки 84 милиона, като това се дължи на имиграцията от Украйна.