Германия увеличава помощта за Украйна

Украйна
11:31 - 18 Януари 2024
2350
Германия увеличава помощта за Украйна

Германия ще отпусне над 7 млрд. евро военна помощ на Украйна през 2024 г., а не 4 милиарда, както беше планирано по-рано. Това бе потвърдено след телефонен разговор на германския канцлер Шолц с президента на САЩ Байдън, пише Дойче веле.

През 2024 година Германия ще предостави военна помощ за Украйна за 7 милиарда евро, потвърди пресслужбата на германското правителство след проведен телефонен разговор на канцлера Олаф Шолц с американския президент Джо Байдън. Това означава почти двойно увеличение на германската помощ, която за тази година трябваше да бъде на стойност 4 милиарда евро.

Американският президент и германският канцлер са изразили убеждението си, че „има необходимост от по-нататъшна финансова, военна и хуманитарна подкрепа за Украйна", тъй като тя продължава да се защитава от руската агресия, заяви правителственият говорител Щефен Хебещрайт. Двамата лидери са обсъдили също и обстановката в Близкия изток, където продължава израелската военна операция срещу терористичната групировка Хамас в ивицата Газа, а Иран нанесе удари с ракети и дронове по обекти в Ирак, Сирия и Пакистан.

САЩ и Германия са водещи по размер на помощта, предоставена на Украйна от началото на пълномащабната руска инвазия. От 24 февруари 2022 г. досега Берлин е предоставил на Киев военна помощ на стойност около 6 млрд. евро. Наред с другото, Германия е доставила на Украйна танкове "Леопард", системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и ракети за тях. Германското правителство обсъжда разширяването на военната си помощ и с крилати ракети „Таурус".

Още миналия ноември стана ясно, че германското правителство ще удвои размера на военната си помощ за Украйна през 2024 година. Така Германия ще увеличи разходите си за отбрана до 2,1% от своя БВП и ще изпълни изискванията на НАТО.

Според оценка на Германския институт за световна икономика в Кил САЩ са отделили около 44 млрд. евро за военна подкрепа на Украйна до края на 2023 година, преди военната помощ за Киев да бъде временно спряна в началото на 2024 г. заради разногласия в Конгреса между републиканците и демократите. На 6 януари "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Съединените щати скоро ще спрат да доставят на Украйна ракети за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът".