Германия увеличава вноса на химикали на фона на енергийната криза

Индустриалните гиганти на страната се борят с рязко покачващите се цени на енергията

Новини
15:20 - 12 Септември 2022
1928
Германия увеличава вноса на химикали на фона на енергийната криза

Германия залага все повече на внос що се отнася до жизненоважни за производствената индустрия химикали. Индустриалните гиганти на страната като BASF се борят с рязко покачващите се цени на енергията от руските съкращения на газа.

Обемът на вноса на химикали бележи почти двоен ръст тази година със задълбочаването на кризата. Германия е внесла около 2,8 милиарда тона неорганични химикали през първата половина на 2022 г., според Федералната статистическа служба на Германия. Това е около 40% повече в обем на годишна база, пише Bloomberg.

Междувременно вътрешното химическо производство е спаднало рязко, на фона на ограничаване производството в страната, поради изключително високите разходи за газ.

Промяната показва колко дълбока всъщност е енергийната криза в най-голямата икономика в Европа , която страда от по-високи цени от съседните страни заради зависимостта си от руския газ.

Спадът на местното производство може да е ранен знак за икономическата криза, която се задава в Германия.

BASF е най-големият химически производител в Германия. Компанията заяви още през юли, че е започнала да купува амоняк, вместо да го произвежда, за да намали потреблението на газ във фабриката си в град Лудвигсхафен.

Междувременно Националната петролна компания на Абу Даби изпрати първата си пратка нисковъглероден амоняк в Германия този месец.