Германия: В Ливан предстои нещо извънредно

Берлин призова гражданите си или да напуснат арабската държава или да се подготвят за извънредни ситуации

Новини
21:19 - 08 Август 2024
1467
Германия: В Ливан предстои нещо извънредно

Германското външно министерство отново призова германските граждани в Ливан или да напуснат страната, или да се подготвят за извънредна ситуация на фона на засилващото се напрежение между Израел от една страна и Иран и подкрепяната от него ливанска групировка „Хизбула“ от друга, предаде ДПА, съобщи БТА.

Говорителка на министерството заяви днес, че на германците в Ливан е изпратено поредното писмо с призив незабавно да напуснат Ливан, докато светът очаква реакцията на Техеран след убийството на двама водещи противници на Израел, включително командир на „Хизбула“. Оставащите в страната германци „може да се наложи за дълъг период от време да се грижат сами за себе си в зона на криза“, пише в посланието.

„Посолството призова хората спешно да се запасят с храна, вода, медикаменти и пари в брой за няколко седмици“,

заяви говорителката. Към началото на седмицата в Ливан все още имаше около 2100 германски граждани. Германското посолство в Ливан съобщи, че отменяне на пътническите полети, временно затваряне на летищата или отрязването на другите варианти за напускане на страната може и да не доведат автоматично до незабавна евакуация, провеждана от германското правителство. Дипломатическата мисия също така посочи други пречки, дори и да се проведе подобна операция.

„Не е възможно прибирането от домовете. Дори и при евакуация трябва да проправите пътя си до установената точка на заминаване.

Участието в евакуацията не е безплатно. Визовите изисквания остават,

пътуването ще е възможно единствено при пълни и валидни документи“, допълни посолството.

Междувременно в самата Германия властите са във висока степен на готовност. „Следим отблизо доколко е възможно по-нататъшната ескалация да повлияе на ситуацията със сигурността в Германия“, заяви германският вътрешен министър Нанси Фезер пред регионалния вестник „Райнише Пост“. Тя допълни, че рискът от допълнителна ескалация на напрежението в Близкия изток е висок и описа ситуацията като „извънредно опасна“.

Според нея германското правителство и международните му партньори работят по деескалация на ситуацията.

„След терористичните атаки на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. и последвалата война в Газа има драстично увеличение на антисемитските престъпления“, каза Фезер.

„Нашите органи за сигурност правят всичко възможно, за да прекъснат спиралата, която води от насилие в Близкия изток до още по-отвратителен антисемитизъм тук“, добави тя. Фезер отбеляза също, че властите предприемат решителни действия срещу ислямизма в страната, припомняйки скорошната забрана на Ислямския център в Хамбург и неговите клонове в цялата страна. Освен това тя спомена предишни забрани на палестинската въоръжена групировка „Хамас“ и пропалестинската мрежа „Самидун“ в Германия. Фезер изрази своята „искрена благодарност“ на германските федерални провинции за техните продължаващи усилия да защитят еврейските и израелските институции в Германия чрез разполагането на допълнителни полицейски сили.