Германия върна Великобритания в рисков Covid списък

Индийският вариант на коронавируса може да обърка плановете на Джонсън

Новини
08:01 - 15 Май 2021
2875
Германия върна Великобритания в рисков Covid списък

Великобритания се връща в германския списък със страни с висок риск от коронавирус, въпреки ниските нива на заболеваемост в Обединеното кралство, предаде ДПА, която се позовава на Института по заразни болести „Роберт Кох“.

Решението се обяснява с „най-малкото ограничената поява“ на варианта на вируса, който беше открит в Индия.

Пристигащите в Германия ще трябва да направят тест в рамките на 48 часа и да се подложат на 10-дневна карантина, освен ако не представят негативен тест или свидетелство, че вече са  ваксинирани срещу Covid-19.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън заяви на специална пресконференция, че индийският вариант на коронавируса може да доведе до „сериозно нарушение“ на плановете за излизане от локдауна на 21 юни.

Джонсън заяви, че ако бъде доказано, че индийският вариант се разпространява значително по-бързо, тогава правителството вероятно ще бъде изправено пред труден избор.

Премиерът обаче уточни, че не вярва на базата на сегашните сведения да се наложи  забавяне на следващата фаза на облекчаване на локдауна от понеделник. Според него не е невъзможно на 21 юни да бъде вдигнат напълно локдауна, но е нужен реализъм и има риск за отлагане на датата.

Джонсън каза още, че срокът между поставянето на двете дози ваксини ще бъде съкратен от 12 на 8 седмици за хората над 50 години и клинично уязвимите заради загрижеността от индийския вариант.

Случаите на заразявания с него се удвоиха за една седмица, показва статистиката.

По-активно тестване започва в 15 района на Англия, смятани за огнища на заразата, които включват най-тежко засегнатият Болтън, както и Блекбърн, Лондон и Нотингам.

За последното денонощие в рамките на цялото Обединено кралство са регистрирани 17 смъртни случая и са заразени 2193 души.