Германия въведе граничен контрол на всички сухопътни граници

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че по този начин Шенгенското споразумение губи силата си

ЕС
20:15 - 16 Септември 2024
1350
Германия въведе граничен контрол на всички сухопътни граници

От днес Германия въвежда граничен контрол на всички сухопътни граници. Всъщност случващото се е като по време на временния контрол заради Европейското първенство по футбол това лято. Проверките ще бъдат на случаен принцип, така че българите, които пътуват към Германия трябва да бъдат готови да покажат личните си документи, ако бъдат спрени за проверка.

Има и много български фирми с микробуси, които правят курсове до Германия, така че вероятността точно те да бъдат проверени е голяма.

Критика дойде от съседните на Германия страни, като премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че по този начин Шенгенското споразумение на практика губи силата си. От друга страна дойдоха и притесненията, дали този граничен контрол няма да има своята икономическа цена.

До нетипични задръствания и голямо чакане в първия ден не се стигна. Мярката първоначално е в сила до 15 март.

„От полунощ се извършват проверки по всички сухопътни граници на Германия. Нашият контрол е много гъвкав и зависи от ситуацията, което означава, че не създаваме класически граничен пункт и не проверяваме всяко превозно средство или всеки човек. По-скоро проверките са насочени към превозни средства, за които имаме съмнения за незаконна миграция. По този начин искаме да сведем до минимум неудобствата за пътуващите и прехвърлянето на стоки”, заяви Дитер Хут, говорител на германската полиция.