Германия вдигна минималното почасово заплащане на 12 евро

Увеличението с една трета ще засегне 6,2 млн. души сред активното работещо население

Новини
16:34 - 03 Юни 2022
2349
Германия вдигна минималното почасово заплащане на 12 евро

Германският парламент прие днес закон за повишаване на минималното почасово заплащане на 12 евро - ключово обещание, дадено от канцлера Олаф Шолц по време на предизборната му кампания миналата година, съобщава АФП.

Мярката беше приета с голямо мнозинство от долната камара на Бундестага, като беше подкрепена от депутати от управляващата лявоцентристка коалиция, както и от крайнолявата партия „Линке“. Консервативният ХДС и крайнодясната Алтернатива за Германия се въздържаха.

Увеличението с една трета ще засегне 6,2 млн. души сред активното работещо население от 45,2 млн. души.

Според закона минималната работна заплата ще се повиши на два етапа - от 8,82 евро на 10,45 евро на 1 юли, последвано от второ увеличение до 12 евро на 1 октомври.

Министърът на труда Хубертус Хайл нарече този ход „въпрос на уважение“ към тежкия труд, като заяви, че за хората с ниски заплати той ще означава „най-голямото увеличение на заплатата в живота им“.

Като водеща политика в предизборния манифест на Олаф Шолц за изборите през септември миналата година промяната не е лишена от критици.

Някои експерти се опасяват, че тя ще увеличи натиска върху заплатите и ще доведе до повишаване на цените в момент, когато инфлацията вече е необичайно висока.

През май потребителските цени се повишиха със 7,9%, което е рекорд за Германия след обединението и се дължи на нарастващите разходи за енергия.

Неотдавнашно проучване на търговската фондация „Фамилиенунтернемен” (Familienunternehmen) сред 800 предприятия показа, че 89% от ръководителите се опасяват от подобна спирала на заплатите и цените.

Секторите, които вече са подложени на натиск от увеличението на цените на суровините, са особено загрижени.

Земеделското бизнес лоби DBV предупреди за „огромно“ въздействие на увеличението на заплатите.

Други твърдят, че рисковете, произтичащи от мярката, са по-ограничени.

Разумното увеличение на заплатите е необходимо, за да се „стабилизира икономиката“, пише в своя колонка председателят на влиятелния икономически институт DIW Марсел Фратчер.

В същото време синдикатите призовават за още по-значително увеличение на заплатите, за да се отговори на бързо растящите разходи за живот.

Временната инфлация „не е толкова вредна“ за държавата, колкото загубата на покупателна способност на работниците, заяви ръководителят на германската федерация на профсъюзите DGB Ясмин Фахими.

Работниците в различни сектори са в процес на договаряне на нови споразумения за заплатите.

В стоманодобива няколко хиляди служители проведоха стачка през последните дни, за да поискат увеличение на заплатите с 8,2%.