Германия я чакат тежки времена заради войната в Украйна

Институтът Ifo прогнозира по-големи изпитания, отколкото при избухването на коронавирусната пандемия

Новини
12:40 - 25 Март 2022
2881
Германия я чакат тежки времена заради войната в Украйна

Германските бизнес нагласи се влошиха рязко през март с оглед на руската инвазия в Украйна. Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през март до 90,8 от 98,5 пункта през февруари, предаде БНР.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, спадна по-слабо до 97,0 от 98,6 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се срина до 85,1 от 98,4 пункта.

"Компаниите в Германия очакват трудни времена", каза президентът на Ifo Клеменс Фюст и отбеляза, че

спадът на бизнес очаквания за следващите шест месеца е по-голям, отколкото при избухването на коронавирусната пандемия през март 2020 г.

Най-важният водещ показател за икономиката на Германия преди това се покачваше за два поредни месеца. Но последиците от войната в Украйна с вече нарастващи разходи за енергия и последиците от санкциите спрямо Русия създават проблеми за компаниите.

В производствения сектор Ifo подиндексът спадна през март повече от всякога. Това важи и за очакванията на индустриалните компании, отбеляза Фюст.

Освен това компаниите вече оцениха бизнес перспективите си като "изключително несигурни".

И в сектора на услугите бизнес климатът се влоши значително през текущия месец. Това се дължи на значителен спад в очакванията, като перспективата за следващите месеци е особено мрачна в индустрията, занимаваща се с  логистиката. За разлика от тях, доставчиците на услуги оставиха оценките си за текущата ситуация практически непроменени.

В търговията Ifo индексът на бизнес климата се срина, като индикаторът за очаквания отбеляза рекорден спад. Оценките за настоящата ситуация обаче останаха почти непроменени и остават все още положителни.

Значително влошаване бележи и бизнес климатът в строителството в резултат на доста по-песимистични очаквания за следващите месеци. Оценките на настоящата ситуация също се влошиха, но голяма част от строителните фирми все още са доволни от текущия си бизнес.