Германия за САЩ: Америка е нещо повече от моноспектакъл

Хайко Маас призова двете страни в изборите да проявят сдържаност

Свят
14:04 - 06 Ноември 2020
2059
Германия за САЩ: Америка е нещо повече от моноспектакъл

Германският външен министър Хайко Маас призова двете страни в изборите в САЩ да проявят сдържаност, докато резултатите не станат известни, като добави, че е безотговорно да се влошава напрежението.

"Америка е нещо повече от моноспектакъл. Всеки, който продължава да налива масло в огъня в ситуация като тази, действа безотговорно", настоя Маас пред германската медия" Функе" в необичайно рязък език.

"Сега е моментът да се запази хладнокръвие, докато не се получи независимо определен резултат", добави той в първите си коментари за ситуацията в САЩ.

Продължава преброяването на изключително близките президентски избори в САЩ, които зависят от тънки като бръснач полета в шепа държави. Републиканският президент Доналд Тръмп започна поредица от съдебни дела с надеждата да забави опонента си, демократа Джо Байдън, а напрежението на някои места се повиши.

"За да бъде приет резултатът - който все още не е определен - всеки трябва първо да прояви сдържаност", каза Маас пред интервю за Функе в интервю, откъси от което той туитва. "Това включва и нас."

"Достойните губещи са по-важни за функционирането на една демокрация, отколкото лъчезарните победители", добави той.

Байдън пое лека преднина пред Тръмп в щата Джорджия за първи път рано в петък, поставяйки Белия дом в обсега му.

"При толкова тесни мнозинства е много лесно да се окажете на губещата страна", каза Маас. "Това показва колко е важно да се работи за преодоляване на политическото разделение."

Маас заяви, че очаква, че след уреждането на изборния резултат, "САЩ засега вероятно няма да се върнат на международната сцена с пълна енергия", но добави: "Светът се нуждае от САЩ като сила за ред, а не като фактор на хаоса”.