Германия: Замразяването на руското участие в "Нов СТАРТ" е безотоговорно

ЕС
16:04 - 27 Февруари 2023
7132
Германия: Замразяването на руското участие в "Нов СТАРТ" е безотоговорно

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок днес определи за "безотговорно" решението на руския президент Владимир Путин да замрази участието на Русия в договора със САЩ за контрол на ядрените оръжия "Нов СТАРТ", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В обръщението си по време на сесия в Съвета на ООН по правата на човека Бербок каза, че Путин, който съобщи за решението си миналата седмица, трябва да бъде призован да възобнови участието на Русия в договора. 

Президентът на САЩ Джо Байдън също определи в интервю за ЕйБиСи нюз преди няколко дни като  "голяма грешка" решението на руския му колега Владимир Путин временно да спре участието на Русия в последния останал договор за ядрени оръжия между двете страни.

"Голяма грешка е да се направи това. Не е много отговорно. Но не мисля, че той възнамерява да използва ядрени оръжия или нещо подобно", каза Байдън на Мюър в Полша в сряда, преди президентът да отлети обратно за Вашингтон.

Байдън каза, че "не е сигурен какво още е успял Путин да каже в речта си в момента, но мисля, че това е грешка и съм уверен, че ще успеем да я поправим".