Германия засилва мерките за сигурност преди Европейското по футбол

ЕС
14:23 - 04 Юни 2024
1946
Германия засилва мерките за сигурност преди Европейското по футбол

Германия увеличава мерките за сигурност преди началото на Европейското първенство на 14 юни, за да предотврати потенциални заплахи от ислямисти, хулигани, насилствени индивиди и кибератаки, заяви министърът на вътрешните работи на страната Нанси Фейзер, цитирана от Ройтерс.

Очаква се 2,7 милиона души да посетят мачовете на стадиони из цялата страна и около 12 милиона в зони за фенове на открито, каза Фейзер, но опасенията за сигурността са нараснали след вълна от нападения през последните месеци.

Въпреки че няма конкретни индикации за заплаха, Германия прави всичко възможно да гарантира безопасността на събитието, добави Фезер. "Никога не може да се гарантира 100% сигурност, но ние сме добре подготвени и оставаме много бдителни," каза тя пред репортери, отбелязвайки, че ще има засилено полицейско присъствие, подкрепено от полицаи от други страни и 16,000 доброволци.

На фона на поляризирания политически климат, който доведе до няколко нападения срещу политици, 25-годишен мъж с нож сериозно рани шестима души на деснорадикален митинг в Манхайм в петък. Един полицай почина от раните си. Нападателят беше застрелян.

Фейзер заяви, че турнирът е възможност за хората да се обединят пред лицето на заплахите от руска агресия и екстремизъм у дома. "Искаме да покажем, че спортът стои за уважение и сплотеност," каза Фейзер.