Германска фирма дава 100 танка на Украйна

В страната все още се водят дебати дали да се даде тежко оръжие на нападнатите от руските орки

ЕС
18:14 - 25 Април 2022
3906
Германска фирма дава 100 танка на Украйна

100 стари танка тип „Мардер“ може да дари на Украйна германската оръжейна фирма „Райнметал“ незабавно. Тя ще ги ремонтира и обнови. За трансфера обаче е необходимо да има разрешение от германското правителство. Кабинетът в Берлин е обявил, че ще реши какво да се прави с тези танкове в най-скоро време. 

В Германия се водят дебати дали страната да даде тежко оръжие на Украйна – най-вече танкове и ПВО-система. За това помоли посланикът на Украйна в Германия и предаде списък с най-необходимите оръжия на правителството. 

Министърката на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че вече няма резерви, които да могат да бъдат дарени, без това да засегне отбранителните възможности на Германия. Засега канцлерът Олаф Шолц отказва тежки оръжия на Украйна. Другите участници в коалицията – зелените и либералите, настояват обаче Украйна да получи това, от което се нуждае.

В момента Берлин обмисля дали да не направ иразменна сделка със Словения – тя да даде на Украйна свои танкове от съветската ера, а Германия да даде западни танкове на Словения.

Според „Райнметал“, ако Берлин все пак даде разрешение за трансфер на сто танка, първите ще могат да влязат в битки до няколко седмици.