Германската ценова „газова спирачка“ ще струва 54 млрд. евро

Новини
16:21 - 15 Ноември 2022
1844
Германската ценова „газова спирачка“ ще струва 54 млрд. евро

Планираното ограничаване на цените на газа в Германия ще струва приблизително 54 милиарда евро до април 2024 г., от които 21 млрд. евро ще бъдат за индустрията, според документ на министерството на икономиката, с който агенция Ройтерс се запозна във вторник.

Въпреки това министерството предупреди, че оценките са предмет на несигурност поради текущото развитие на цените.

Средствата за мярката ще дойдат от т.нар. "защитна закрила" в размер на 200 млрд. евро, обявен от немското правителство в отговор на енергийната криза.

В проектодокумента са посочени основните моменти от механизма за облекчаване на домакинствата, изправени пред високи сметки за газ и парно.

Цената на киловатчас (kWh) е определена на 12 евроцента за 80% от очакваното годишно потребление на домакинствата, се казва в него. Цената за индустриалните потребители пък е определена на 7 цента за kWh за 70% от годишното потребление.

За централно отопление - остатъчна топлина, изпомпвана към домовете от електроцентрали - цената трябва да бъде ограничена до 9,5 цента за киловатчас.

Ценовата спирачка за промишлеността трябва да започне от януари, докато домакинствата ще трябва да изчакат до март за своето ценово облекчение, въпреки че правителството разглежда възможността да премести измести тази мярка по напред във времето - за февруари или дори за януари, се добавя в документа.