Германски екоактивисти се подготвят за протести

Демонстрантите строят палаткови лагери

Актуални новини
18:32 - 05 Октомври 2019
2040
Германски екоактивисти се подготвят за протести

Берлинският филиал на организацията "Бунт срещу унищожението" започна да изгражда климатичния си лагер близо до сградата на германското правителство, предаде ДПА. От утре екозащитната организация възнамерява да предложи в лагера уъркшопове и работни групи, а първите групи вече са пристигнали за участие, заяви нейна говорителка.

Очаква се в Берлин общо за участие да пристигнат няколко хиляди души. Не е ясно колко хора ще прекарат нощта в лагера.

Според местната полиция 6000 души са се регистрирали за събирането, което се очаква да продължи от 6 до 13 октомври.

В понеделник "Бунт срещу унищожението" планира да спре автомобилното движение в германската столица - в частност в района на "Потсдамер плац" и прилежащото кръстовище.

"Препоръчваме на шофьорите да не тръгват с автомобилите си", заяви вчера организацията. Исканията на движението включват призив германското правителство до 2025 г. да сведе емисиите от въглероден диоксид на Германия до нула и да обяви климатична извънредна ситуация.

Активисти и членове на "Бунт срещу унищожението" блокираха входовете на търговския център "Итали 2" в 13-ти район на Париж, за да привлекат внимание към правителственото бездействие по климатичните промени.

Протестиращите издигнаха барикади и попречиха на клиентите да влизат в сградата.

Френският филиал на "Бунт срещу унищожението" заяви в Туитър, че целта е била молът да бъде окупиран за колкото се може по-дълго време, за да бъде поставено под натиск правителството да предприеме по-решителни действия за ограничаване на глобалното затопляне.

"Бунт срещу унищожението" е британска организация, която от ноември 2018 г. е активна и в други европейски страни. Тя възнамерява от понеделник да започне двуседмични протести в 60 града по целия свят, за да призове правителствата да действат по климатичните промени.