Германски лекари прегледаха Навални, искат го в Берлин

В организма на опозиционера не са открити отрови, категорични са руските медици

Актуални новини
18:05 - 21 Август 2020
3519
Германски лекари прегледаха Навални, искат го в Берлин

Руският опозиционен активист Алексей Навални, намиращ се в кома в болница в сибирския град Омск, е бил прегледан от екип германски лекари, съобщи в Туитър неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от ДПА.

"Германски лекари, професионални реаниматори, прегледаха Алексей Навални", написа Ярмиш в социалната мрежа.

Германският екип е заключил, че Навални може да бъде транспортиран в Берлин, както предложиха германските власти, с оглед на това, че те разполагат с необходимата апаратура, за да гарантират безопасното му пътуване на борда на самолета им, добави говорителката.

Съпругата на Навални се е съгласила, че ако той бъде транспортиран в Берлин, трябва да бъде лекуван в болницата "Шарите", заяви Ярмиш.

По-рано главният лекар на болницата в Омск каза, че Навални не бива да бъде транспортиран и че това е мнението на консилиум, включващ и германски медици.

В изявление неправителствената организация, която урежда прехвърлянето на Навални за лечение в Германия, обаче посочи, че твърденията, че за Навални не е безопасно да пътува, са неверни.

Същевременно руските лекари обявиха, че опозиционният лидер страда от метаболитно заболяване, предизвикано от ниски нива на кръвна захар и в организма му не са открити отрови.

По дрехите и ръцете на Навални обаче били открити следи от химикал, който се използва  в индустрията и може да е оставен от пластмасова чаша.