Германски министър обеща субсидии за електроенргия от януари

Берлин възнамерява да обложи с данък извънредната печалба доставчиците на електроенергия

Новини
15:46 - 24 Октомври 2022
1711
Германски министър обеща субсидии за електроенргия от януари

Германският министър на икономиката Роберт Хабек е заявил пред местно издание, че се надява държавните субсидии за домакинствата и бизнеса, борещи се с високите цени на електроенергията, да бъдат отпуснати най-късно през януари, предаде ДПА.

„Помощите за разходите за електроенергия ще бъдат отпуснати най-късно през януари - това е целта ни“, каза Хабек пред германския бизнес вестник „Ханделсблат“.

В план, публикуван тази седмица, икономическото министерство положи основата за таван върху цените за електроенергията, който ще бъде въведен наред с предстоящите ограничения върху цените на газа.

Хабек наблегна върху трудностите за финансиране на таван върху цените на електроенергията, определяйки ги като „изключително комплексна задача“.

„Обикновено за такова нещо са необходими две или три години“, коментира министърът. „По тази причина изпълняваме политически указ, но този ход е съпроводен с риск“, добави той.

Правителството се надява да го направи, като обложи с данък извънредната печалба на доставчиците на електроенергия. Берлин възнамерява също да отклони суми със задна дата, с което си спечели сериозни критики от енергийния сектор.

Коментирайки тавана върху цената на газа, Хабек заяви, че доставчиците на газ настояват, че той не може да бъде въведен по-рано от март идната година.

„Уверен съм, че те работят упорито, за да проверят дали може да бъде направено още нещо“, отбеляза Хабек.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц иска да се проучи възможността за по-ранна дата и предложи  1 януари. Той заяви в събота, че възнамерява да се консултира с доставчиците на електроенергия.