Германски министър: Предложението на ЕК за забрана на пушенето на открито е тормоз

ЕС
11:22 - 01 Октомври 2024
832
Германски министър: Предложението на ЕК за забрана на пушенето на открито е тормоз

Министърът по европейските въпроси Манфред Пенц, остро се противопостави на забраната за пушене на открито, предложена от Европейската комисия на страните от ЕС.

Пенц оценява идеята на ЕК да забрани пушенето на открито като тормоз над гражданите. „Това прилича на налагане на пушачите да носят бронирани доспехи и просто отива твърде далеч. Много граждани имат истински екзистенциални притеснения и е добре Комисията да бъде посъветвана да справи с тези притеснения.“

Докато Германия легалицира канабиса, ЕК иска да забрани пушенето на тютюн на все повече и повече места на открито. Препоръката включва автобусни и трамвайни спирки, в увеселителни паркове, на поляни за слънчеви бани, около открити басейни, пред обществени сгради, тераси, дворове и откирити пространства към ресторанти и заведения.

Министърът на европейските въпроси Манфред Пенц избухна от възмущение в най-голямата медия в Германия Bild.de: „Нова забрана в ЕС? Комисията иска да постигне „поколение без дим“ до 2040 г. И затова пуска препоръка към всички държави-членки да въведат забрани за пушене на открито. Вероятно модел за това е страна извън ЕС - страната на Брекзит, Великобритания, която иска да се забрани пушенето пред заведенията“. Пред пред BILD, Пенц заявява още: „ЕК отдавна бива критикувана, че се намесва в твърде много сфери на живота в ЕС. Забраните за пушене на открито определено принадлежат към тази категория. Дори и да поставим табели „ забранено пушене навсякъде“ - нито можем да наложим това ефективно, нито трябва да го искаме."

Предисторията е, че «всяка година 700 000 души в ЕС умират от тютюнопушене, а десетки хиляди от тях чрез пасивно пушене», според Комисаря по здравеопазването Стела Кириакиде. “Според ЕС забраната за пушене на открито има за цел да насърчи „денормализирането“ на консумацията на конвенционални тютюневи изделия и нови продукти“.

Любопитна и изненадваща е и реакцията на правителството на Унгария, която към настоящия момент е именно страната, председателстваща Съвета на ЕС. От пресслужбата на унгарското правителство заявяват пред една от най-големите медии в страната «24 Hu“ (24 часа):

«Правителството не знае подробности за предложението на Брюксел и не го е обсъждало. В дебата относно такова регулиране със сигурност би било важно да се консултират широко със засегнатите предприятия, а също и с гражданите».

Защо Председателството на ЕС не е запознато с Препоръката на ЕК за забрана на пушенето на открито е трудно обяснимо за обикновените евро-граждани относно това как работи цялата бюрократична машина на ЕС, но едно е ясно – липса на координация между институциите и пропаст между институциите и гражданите.