Германски телевизии планират да възобновят работа от Москва

Студията на ARD и ZDF в руската столица обаче засега няма да отразяват военната ситуация в Украйна

Новини
15:42 - 11 Март 2022
3116
Германски телевизии планират да възобновят работа от Москва

Германските обществени радио- и телевизионни оператори A Ер Де (ARD) и Цет Де Еф (ZDF) днес обявиха, че скоро отново ще възобновят репортажите от студията си в Москва, след като временно спряха излъчването през уикенда, съобщи ДПА.

Студията в руската столица обаче засега няма да отразяват военната ситуация в Украйна, се казва в съобщението. 

През уикенда бяха преустановени излъчванията на A Ер Де и Цет Де Еф, както и на други чуждестранни телевизии като Cи Ен Ен, Блумбърг и Би Би Си. Този ход бе предприет, след като руската Държавна дума прие закон, който наказва "фалшивото отразяване" на действията на въоръжените сили на Русия с до 15 години затвор.

"А Ер Де и Цет Де Еф, след консултации с партньорите от Европейския съюз за радио и телевизия, решиха да възобновят отразяването от студията в Москва на политическата, икономическата и социалната ситуация в Русия, но да предоставят репортажи за военната ситуация в Украйна от други места", се казва в съобщението. "Московските кореспонденти на A Ер Де и Цет Де Еф ще отразяват решенията на руското ръководство, както и реакциите на гражданското общество, например протестите срещу войната, реакциите на руския елит или конкретните последици от санкциите върху ежедневието на руските граждани", се допълва още в текста. "Специалните условия за отразяване на събитията от Русия ще станат прозрачни", се посочва в съобщението. "A Ер Де и Цет Де Еф си запазват правото да преразгледат ситуацията по всяко време", пише накрая в него.