Германските фермери излязоха на протест в Берлин

Сред протестиращите бе и министърът на земеделието Джем Йоздемир

ЕС
12:18 - 18 Декември 2023
1599
Германските фермери излязоха на протест в Берлин

Германски фермери излязоха на протест в Берлин срещу планираното премахване на данъчните облекчения за дизела, използван в селското стопанство, част от сделката, постигната от правителството за запълване на дупката в бюджета. Това предаде Асошиейтед прес.

Лидерите на трипартийната коалиция, водена от канцлера Олаф Шолц, се споразумяха относно мерки за запълване на дупка от 17 милиарда евро в бюджета за следващата година. Те посочиха, че ще постигнат това чрез намаляване на субсидии и леко намаляване на разходите на някои министерства, наред с други мерки.

Това се наложи, след като най-висшият съд на Германия отмени по-ранно решение за пренасочване на 60 милиарда евро, първоначално предназначени за смекчаване на последиците от пандемията COVID-19, за мерки за подпомагане на борбата с изменението на климата и модернизирането на страната.

Едни от мерките на правителството, които разгневиха фермерите бяха намаляването на данъчните облекчения за селскостопански дизел и премахването на освобождаването от данък върху автомобилите за селскостопански превозни средства.

Сред протестиращите бе и министърът на земеделието Джем Йоздемир. По думите му фермерите нямат алтернатива на дизела. Фермери с трактори се втурнаха в германската столицата за протест пред Бранденбургската врата.