Германските танкове Leopard 2 пристигнаха в Украйна

Новини
18:18 - 27 Март 2023
2185
Германските танкове Leopard 2 пристигнаха в Украйна

18-те танка Leopard 2, които Германия обеща на Киев в края на януари вече са прехвърлени в Украйна, съобщи в понеделник „Шпигел“.

Според изданието последните танкове от прехвърлената в Киев партида са напуснали Германия в края на миналата седмица и вече са пресекли границата на Украйна. В зоната на бойните действия са доставени и около 40 бойни машини на пехотата Marder . Германското правителство не разкрива точния маршрут на доставката на оръжие от съображения за сигурност, отбелязва „Шпигел“.

В края на януари западните страни от „танковата коалиция“, създадена по инициатива на Полша, обявиха доставката на танкове за Украйна. Германия обеща да прехвърли на Киев 18 танка Leopard 2 и до 178 танка Leopard 1. Украинският посланик във Франция Вадим Омелченко каза , че общо западните държави са обещали да прехвърлят 321 танка.

В края на февруари New York Times писа за проблеми с доставката на Leopard 2. „Някои страни установиха, че танковете в техния арсенал всъщност не работят или нямат резервни части.