Германските железници подготвят влакове за износ на зърно от Украйна

Новини
13:22 - 21 Юли 2022
1851
Германските железници подготвят влакове за износ на зърно от Украйна

Германските национални железници "Дойче бан" (Deutsche Bahn) съобщиха, че планират да започнат да предоставят товарни влакове, които да превозват украинско зърно до германски пристанища, където да бъде натоварено на кораби, предаде Ройтерс.

Подробности за очаквания капацитет не се оповестяват, но става ясно, че седмично са планирани по няколко влака, които да събират украинското зърно, намиращо се най-вече в Румъния. Влакове на "Дойче бан", натоварени с помощи, пътуват от Германия за Украйна, а на връщане те могат да превозват зърно.

Украинският селскостопански износ беше около 2,5 милиона тона през юни срещу 6 милиона тона средно месечно, преди Русия да нахлуе в страната на 24 февруари.

Агенциите на ООН предупредиха, че липсата на украинско зърно, което обикновено отива в Близкия изток и Африка, заплашва с глад и масова миграция в "безпрецедентен мащаб".

Голяма част от сегашния износ на зърно от Украйна се извършва с камиони и речни кораби до съседни страни, най-вече Румъния и Полша, за да бъде пренатоварено там на океански кораби, тъй като различните габарити на украинските железопътни релси пречат на влакове от ЕС да се ползват в страната.

Украйна спешно трябва да изнася зърно, тъй като фермерите са изправени пред липса на капацитет за съхранение за новата реколта. Страната таи надежда, че разговорите за създаване на безопасен коридор за износ на зърно през Черно море може да приключат още тази седмица.