Германският крайнодесен политик е осъден за използването на забранен нацистки лозунг

Новини
17:35 - 01 Юли 2024
1832
Германският крайнодесен политик е осъден за използването на забранен нацистки лозунг

Регионалният лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в централната германска провинция Тюрингия Бьорн Хьоке бе признат за виновен и му бе наложена повторна парична глоба за използването на забранен нацистки лозунг, предаде ДПА, цитирано от БТА.

Петдесет и две годишният Хьоке бе осъден за това, че в реч на партийно събитие в град Гера, Тюрингия, е приканвал привържениците на партията да скандират забранения девиз на нацистките щурмоваци от СА (Sturmabteilung, SA - на български Щурмови отряди) "Всичко за Германия" (Alles für Deutschland).

Хьоке е изрекъл първите две думи от лозунга, а след това според прокуратурата е използвал жестове, за да насърчи публиката да изкрещи третата дума.

По онова време срещу него е имало повдигнато наказателно обвинение

за това, че е цитирал същия лозунг в реч на предизборно събитие на АзГ в град Мерзебург, провинция Саксония-Анхалт, през май 2021 г. През май тази година Хьоке бе осъден по това дело и съдът постанови да заплати глоба в размер на 100 дневни ставки по 130 евро, припомня ДПА. В момента той обжалва присъдата.

Днес Окръжния съд в град Хале - най-големия град в провинция Саксония-Анхалт - призна Хьоке за виновен по обвиненията за използване на символи на противоконституционни и терористични организации

и му наложи още една парична глоба - този път в размер на 16 900 евро (130 дневни ставки по 130 евро).

Хьоке е водещият кандидат на АзГ за местните избори за ландтаг (местни парламенти) в провинция Тюрингия, където партията има значителна преднина според социологическите проучвания.

"Алтернатива за Германия" води предизборна кампания за три предстоящи вота за ландтаг в провинциите Тюрингия и Саксония, където изборите ще се произведат на 1 септември, както и в провинция Бранденбург, където избирателите ще упражнят правото си на глас на 22 септември. Крайнодясната партия се нарежда на първо място във всички провинции, сочат социологически проучвания, отбелязва ДПА.