Германският президент е на посещение в Киев

Щайнмайер има трудни отношения с президента Володимир Зеленски

Украйна
11:05 - 25 Октомври 2022
1293
Германският президент е на посещение в Киев

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на германския телевизионен канал ntv. Посещението не е обявено предварително, което е типично за западни официални лица, когато пътуват до украинската столица от началото на войната.

Щайнмайер има трудни отношения с президента Володимир Зеленски, мнозина в Украйна го смятаха за проруски политик, а преди няколко месеца дори му беше дадено да разбере, че не е желан в Киев. Това доведе до остра реакция от германския канцлер Олаф Шолц, който дори заяви, че по тази причина няма да пътува до Киев. Това накара украинската страна да смекчи коментарите и да покани Щайнмайер. Шолц по-късно отиде в Киев, но Щайнмайер отговаря на поканата едва сега. Преди няколко дни германският президент заяви, че отлага планираното си посещение в Киев, заради подновените руски бомбардировки срещу украинската столица.

По-късно Агенция Франс Прес съобщи, че говорител на Щайнмайер е потвърдил пристигането му в Киев и намерението му да се срещне със Зеленски.