Германският президент призова за решителни действия за климата

ЕС
12:36 - 03 Ноември 2022
1784
Германският президент призова за решителни действия за климата

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова днес да се предприемат решителни действия в борбата срещу изменението на климата, предаде ДПА. Неслучайно го направи в реч, която произнесе в японския град Киото – родното място на ключово споразумение, свързано с околната среда.

По време на посещението си в древния град Щайнмайер насочи вниманието към приетия преди около 25 години Протокол от Киото за намаляване на емисиите на парникови газове. "Духът на Киото трябва да е жив", каза германският президент в речта си в университета "Дошиша". „Не бива да изоставаме с осъществяването на целите, въпреки многото кризи. По-скоро трябва да постигнем дори повече“, предупреди Щайнмайер“.

Германският президент изрази надежда, че предстоящата конференция на ООН за климатичните промени КОП 27, която ще се проведе в египетския курорт Шарм ел Шейх, ще "запази амбициозните цели за изпълнение на ангажиментите от Париж и Глазгоу.“

Щанмайер каза, че светът трябва да предприеме необходимите стъпки за преструктуриране на световните общности.

С подписването на Протокола от Киото през 1997 г. страните се споразумяха за първи път да намалят емисиите на парникови газове. Като първа стъпка индустриализираните страни се съгласиха да намалят до 2012 г. емисиите си с най-малко 5% от нивата им през 1990 г.

Споразумението, което влезе в сила през 2005 г., досега е ратифицирано от 191 държави и ЕС. Въпреки че САЩ подписаха протокола през 1998 г., те остават единствената индустриализирана страна, която все още не го е ратифицирала.