Германският президент с призив срещу омразата

Щайнмайер притеснен от популистката вълна в Европа

Новини
19:31 - 23 Май 2019
4846
Германският президент с призив срещу омразата

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отправи днес призив срещу омразата и враждебността в политическите дебати по случай 70-ата годишнина на конституцията на Германия, предаде ДПА.

"При цялата свобода и в разпалеността на конфликта трябва да бъде запазено нещо и то може да бъде обобщено в две концепции: благоприличие и разум", каза Щайнмайер в присъствието на канцлерката Ангела Меркел, председателите на двете камари на парламента и на Върховния съд. Двеста германски граждани получиха покана да присъстват на събитието в официалната резиденция на президента в Берлин и имаха възможност да разговарят с лидерите на кафе и сладки. "А именно това е и причината да сме тук, защото не искаме омразата и враждебността да проникват като отрова в нашите дебати", заяви Щайнмайер.

По думите му същите принципи важат за улиците и площадите на Германия. Той призова хората на отговорни позиции в политиката и медиите да вземат предвид тревогите и нуждите на обикновените граждани. "Безсилието е отрова за демокрацията", каза президентът. "Популистите коварно използват подобни чувства. Те превръщат оправданите тревоги в сляпа ярост", заяви Щайнмайер.