Германският външен министър отива в Армения и Азербайджан

ЕС
16:25 - 01 Ноември 2023
1584
Германският външен министър отива в Армения и Азербайджан

Министърът на външните работи на Германия, Аналена Бербок ще пътува до Ереван и Баку тази седмица, предаде АФП. Целта е да подкрепи мирните преговори, след като Азербайджан си върна Нагорни Карабах от етническите арменски сепаратисти, съобщи говорител на правителството.

Съседните кавказки държави са вкопчени в десетилетен конфликт за контрол над населената с арменци азербайджанска област Нагорни Карабах.

Баку пое контрола над планинския регион през септември в светкавична 24-часова офанзива, която сложи край на десетилетията на управление на проарменски сепаратисти.

Бербок ще се отправи към арменската столица Ереван в петък за разговори с колегата си Арарат Мирзоян, заяви говорителят на германското външно министерство Себастиан Фишер.

Посещението й ще включва и визита на мисията на Европейския съюз за наблюдение в Армения, и лагери, в които са настанени арменски бежанци от Нагорни Карабах, добави той.

Впоследствие Бербок ще пътува до Баку в събота за разговори с азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов.

"Германия е ангажирана с устойчив мир... изграждането на доверие и примирие в региона са от решаващо значение", продължи Фишер.

"Целта е договорено, всеобхватно мирно решение, за да могат арменците и азербайджанците да живеят в мир и сигурност в националните си граници".

Германия подкрепи усилията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за провеждане на мирни преговори между двете страни.

Мишел възнамеряваше да проведе срещата с министър-председателя на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев до "края на октомври".

Миналата седмица Пашинян заяви, че неговата страна "работи по проекта за мирно споразумение с Азербайджан".

„Надявам се, че този процес ще приключи успешно през следващите месеци", каза той.

Азербайджанският Алиев заяви, че мирният договор с Ереван може да бъде подписан до края на годината.