Германският вицеканцлер насъсква футболистите да носят забранени от ФИФА ленти

Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер поощри феновете в емирството да се окичат с подобни символи

Новини
14:54 - 23 Ноември 2022
2473
Германският вицеканцлер насъсква футболистите да носят забранени от ФИФА ленти

Вицеканцлерът и министър на икономиката и климата на Германия Роберт Хабек насърчи играчите от националния отбор на страната, които днес излизат за първия си мач от Световното първенство по футбол, да носят забранените от ФИФА ленти за ръце „Една любов“ срещу дискриминация на ЛГБТ общността, предаде Франс прес.

„Смятам, че лентата трябва да се носи“, каза Хабек в интервю за телевизия Цет Де Еф и добави, че ако самият той е бил футболист, би се изкушил да я сложи.

По думите му става въпрос за „умерен протест“ и една обикновена лента, а не за „подготвени акции“ като тези на екоактивистите, които заливат произведения на изкуството и блокират улици в Германия и други страни през последните седмици.

Вицеканцлерът от „Съюз 90“/„Зелени“ каза още, че

„ще наблюдава с интерес какво ще направи съдията, ако някой (футболист - б. ред.) излезе с такава лента“.

Германия започва днес участието си в турнира с мач срещу Япония. Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер е в Катар и ще присъства на срещата. Попитана от в. „Велт“ за коментар по темата тази сутрин,

Фезер поощри германските фенове в емирството да носят подобни символи, но подчерта, че не може да гарантира тяхната сигурност. 

„Мога да гарантирам безопасността на феновете само в Германия. Затова е трудно да дам препоръка, всеки е свободен сам да вземе решение. Мисля, че такива символи трябва да се показват открито“, коментира министърката от Германската социалдемократическа партия.

Фезер нарече решението на ФИФА „сериозна грешка“, предаде Ройтерс.

„Не е редно федерациите да се подлагат на напрежение. В днешно време е непонятно как ФИФА не иска хората открито да се обявяват за толерантността и срещу дискриминацията“, добави тя.

Мениджърът на германския национален отбор Оливер Бирхоф не изключи възможността от символична постъпка на играчите на мача с Япония, съобщи АФП.

„Ще видим. Темата вълнува много играчите“, коментира той пред телевизия А Ер Де.

Според няколко футболни федерации ФИФА е заплашила със „спортни наказания“ капитаните на отборите, ако играят с ленти „Една любов“.

Под заплахата от наказания, Англия, Германия и пет други европейски отбора се

отказаха от идеята да носят лентите, символизиращи знамето с дъгата на ЛГБТ общността.

Катар е първата страна от Близкия изток, която приема Световно първенство по футбол. Властите увериха, че всички спортни привърженици ще бъдат приети гостоприемно и без дискриминация, въпреки че в емирството хомосексуализмът е забранен.