Германското правителство ще придобие 30% от енергийния гигант Uniper

Държавата ще поеме 30-процентен дял от най-големия вносител на газ в страната

Новини
15:48 - 22 Юли 2022
2789
Германското правителство ще придобие 30% от енергийния гигант Uniper

Германският канцлер Олаф Шолц обяви в петък, че федералното правителство ще поеме 30-процентен дял от най-големия вносител на газ в страната Uniper като част от спасителната сделка за подкрепа на компанията на фона на енергийната криза, съобщава Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Шолц каза, че правителството ще придобие този дял на стойност 267 млн. евро по фиксирана цена от 1,70 евро за акция, като същевременно ще създаде задължителни конвертируеми облигации, налични в размер до 7,7 милиарда евро като хибриден капитал. Освен това съществуващата кредитна линия от държавната банка за развитие KfW ще бъдат увеличена от 2 млрд. на 9 млрд. евро.

По този начин общата държавна помощ за Uniper ще надхвърли 15 млрд. евро.

"Споразумението също така предвижда, че в случай, че загубите, които не могат да бъдат компенсирани от оперативните печалби от другите бизнеси на Uniper, надхвърлят 7 милиарда евро, германското правителство е готово за допълнителна подкрепа“, се казва в изявление на компанията.

Uniper ще проведе извънредно събрание, за да получи одобрението на акционерите за мерките. Компанията е мажоритарна собственост на финландската Fortum, която от своя страна е мажоритарна собственост на правителството на Финландия.

Германските потребители на газ няма да бъдат оставени сами да поемат по-високите енергийни разходи, каза още канцлерът Олаф Шолц, който обеща да бъдат въведени мерки на облекчение за защита на семействата с ниски доходи в тандем с държавната сделка за спасяване на комуналната компания Uniper.

Реформите в социалните плащания и жилищните помощи, вкл. включването на компонент за разходите за отопление, ще дойдат през следващата година, каза Шолц на пресконференция в Берлин.

Реформите имат за цел да помогнат за смекчаване на по-високите сметки за енергия,

след като Uniper получи разрешение да прехвърли правените от компании допълнителни разходи върху потребителите от септември или октомври, каза Шолц и предупреди, че в крайна сметка всички ще усетят ефекта от увеличенията.

Подробностите ще бъдат обсъдени с асоциациите на работодателите и представителите на синдикатите в средата на септември, каза още немският канцлер.

Акциите на Uniper е сринаха с близо 20% по време на петъчната търговия на борсата във Франкфурт.