Герой: Млад варненец спаси 2 деца от удавяне

Новини
17:45 - 22 Август 2019
3090
Герой: Млад варненец спаси 2 деца от удавяне

Инцидент с две деца на вълнолома в „Аспарухово“ завърши благополучно, благодарение на намесата на млад мъж, който ги спасил. Според разказ на очевидеца Емил Георгиев, децата се оплели в незаконно поставени рибарски мрежи и започнали да се давят.

„Бяхме с жена ми на Аспаруховския вълнолом, където станахме свидетели на истинска драма. Две малки деца, видимо на около 8-9 години, скачаха във водата от „камбаните“, когато течението ги завлече навътре. Имаше много хора, но никой не се отзова на виковете им за помощ. Тогава млад мъж се хвърли да ги спасява, но едно от децата се заплете в  рибарска мрежа на 150 метра от камъните“, разказва той.

Младият мъж освободил заплетеното дете и го извлачил до брега, където други хора му оказали първа помощ. След това се върнал да извади и второто дете. Някой се обадил на Бърза помощ, защото на мястото на инцидентна пристигнала линейка и медицинския екип помогнал на децата и техния спасител - Цветелин Ганчев.

И други очевидци смятат, че незаконно поставената рибарска мрежа, е можела да ги убие. Според хората от плажа, заплетеното в мрежата дете, е откарано в болница. Другото момче се разминало само с уплаха. Младият им спасител, който останал без сили от битката с морето, бил извлечен на брега от няколко души.

„Днес можеше да е поредния черен ден за Варна - две деца и един млад мъж можеше да се удавят, заради тези пишман рибари! Нека това стигне до съответните органи!”, коментира свидетелят на инцидента, Емил Георгиев. Спасителят на децата с риск за собствения си живот Цветелин, се оказа на 22 години, семеен от Варна и баща на малко бебе.

„Когато детето потъна под водата, вече плувах към него. Гмурнах се и го разплетох от мрежата. Детето беше в съзнание, но беше паникьосано и не беше адекватно. Прекара може би около 2 минути под вода. След като го извадих на камъните, там други хора го поеха и му направиха изкуство дишане. Аз се върнах, за да извадя второто дете, защото през това време, в което спасявах първото, то вече беше на 500-600 метра навътре”, разказва още смелият млад мъж.

Признава, че течението било много силно и адски го е изморило. „Когато успях да избутам и второто дете на брега, аз самият се почувствах зле от умората и напрежението. Тогава двама души влязоха във водата пред камъните, за да ме повдигнат и да ме измъкнат. Млада жена на име Гергана ми направи сърдечен масаж, защото изгубих съзнание за няколко секунди”, разказва още смелият варненец.