ГЕРОЙ: Параолимпиецът Светослав Георгиев живее с 239 лв. пенсия (ВИДЕО)

Актуални новини
18:30 - 13 Март 2021
7914
ГЕРОЙ: Параолимпиецът Светослав Георгиев живее с 239 лв. пенсия (ВИДЕО)

Българският национал в ски бягането и участник в параолимпийските игри Светослав Георгиев преживява с пенсия от 239 лева на месец. Той е незрящ, изоставен е още като малък от родителите си, а за него смисълът на живота е в спорта. 29-годишният мъж представя достойно родината си на много световни зимни състезания. Той обаче няма собствен покрив над главата си, тъй като никой не го взима на работа. В момента живее в базата на НСА на Витоша и получава топла храна и подслон, благодарение на своите преподаватели в Националната спортна академия. Това разказа във фейсбук известният фотограф Любомир Асенов, чието призвание е спортната фотография и който е създател и собственик на фотографска агенция LAP.bg.

Lupa.bg публикува емоционалния разказ на Любомир Асенов за параолимпиеца Светослав Георгиев, придружен с видео, заснето от колегата журналист:

"Това, е Светослав Георгиев! Той е незрящ! Най-добрият ни ски бегач, параолимпиец!
Това никога няма да го разберете от него, защото е достатъчно горд, за да се оплаква. Светослав получава проблема с очите си, когато е едва деветгодишен. Не каза как е станало... Семейството му не е в състояние да се справи и се "освобождава" от Светльо, като го изпращат в училище с дом за незрящи във Варна.

Израства без семейство. Може би и по-добре за него, имайки предвид, че баща му го е замерял с вилици и лъжици защото е с проблем! Всичко за него днес е спортът и личният му треньор Иван Бирников. Завършва пети в биатлона на европейското първенство и шести в ски бягането. Най-голямата му мечта е да представи България, достойно на следващата зимна параолимпиада в Китай.

Преживява със 149 лв пенсия, 40 лв. пътни и е изключително щастлив, че държавата му дава 50 лв. месечно заради пандемията. Да, 239 лв. на месец, правилно сте сметнали. Не може да работи, а иска! Не за да е богат и преуспял, а за да се храни и издържа без да моли милостиня.

Треньорите около него правят всичко по силите им. Помагат, гледат го, купуват от време на време по една торба с храна от магазина. В момента живее и се храни в базата на НСА на Витоша (благодарение на НСА). Щастлив, че може да обикаля пет борчета, за да се готви за игрите в Китай, за които има квота. Не получава никакво финансиране, за да се подготви за третата си параолимиада следващата година! Всичко е на мускули!

Излишно е да ви казвам, че има нужда от помощ! Всеки от вас се досеща. Намират се пари за всичко, за магистрали, за зали и стадиони в знайни и незнайни села и паланки, за предизборни кампании, за ремонта, на ремонта, на ремонта...

... Само за живи хора не се намират. Кога станахме такива? Кога държавата и ние хората, абдикирахме от тези проблеми? Забравяме, че съществуват достойни българи, които живеят като скотове, с мечтата си да чуят химна и да видят трибагреника, гордо развят, прославяйки България... Пък било то и на параоимпиада... Това, е Светослав Георгиев! Тих, скромен и благодарен за това, което има! А то не е много..."