Героят на Аталанта - в историята

Спорт
11:31 - 23 Май 2024
2098
Героят на Аталанта - в историята

Адемола Луукман бе големият герой за Аталанта при спечелването на първия европейски трофея за клуба, дошло след триумф с 3:0 над Байер Леверкузен във финала в Лига Европа.

Нигерийският нападател реализира хеттрик в мрежата на „аспирините“, като така сложи край на тяхната серия от 51 поредни мача без загуба във всички турнири.

Луукман записа името си със златни букви в историята на финалите в европейските клубни турнири, превръщайки се в първия футболист, вкарал хеттрик във финал на Лига Европа.

Той стана и едва вторият играч в историята на европейските клубни турнири с три гола във финал след Пиерино Прати, който вкарва хеттрик за Милан при победата с 4:1 над Аякс в мача за трофея в КЕШ през сезон 1968/1969 г.

При реализирането на втория си гол в мрежата на Матей Коварж, Луукман стана първият африканец, вкарал повече от един гол във финал на европейски клубен турнир.

Благодарение на рецитала на Луукман, треньорът на Аталанта – Джан Пиеро Гасперини, се превърна в най-възрастният треньор, който печели трофей в дебютния си финал в евротурнирите.

Той стори това на възраст от 66 години и 117 дни.