Героят на Швейцария: Де Ниро да снима филм за подвизите ми

Пишем история. Никой не ни вярваше, в това число и французите, сподели Зомер

Футбол
15:38 - 30 Юни 2021
2209
Героят на Швейцария: Де Ниро да снима филм за подвизите ми

Ян Зомер се превърна в супергероя на Швейцария точно в деня, в който счупи рекорда на Ерих Бургенер за вратар с най-много мачове за националния отбор. Стражът на Борусия Мьонхенгладбах отдавна се котира високо от специалистите, но никога не е бил считан за топ състезател на поста си. Според Петер Шмайхел той е недооцененият страж в Европа.

Като всички вратари Зомер е странна птица. Често колегите му са смазани от стреса и отговорността, че са последната преграда, но при него е точно обратното.

„Ян обича да е под напрежение, той се храни от него“, разкрива треньорът му в националния отбор Патрик Фолети.

Килиан Мбапе не е първата суперзвезда, на която вратарят на Швейцария спасява дузпа. Стори го на два пъти срещу Серхио Рамос през 2020 в Лигата на нациите.

Зомер е маниак на силовите тренировки. „С възрастта се налага да отделям все повече внимание на тялото, за да бъда конкурентоспособен. Изстисквам максимума от него“, разкрива той.

Но внимава да не наруши баланса и, за да запази пластичността си всеки ден се занимава в гимнастика. Нея той комбинира с йога и медитация, за да поддържа „менталната си свежест“, както обича да се изразява. Швейцарските медии пък разкриха, че той използва в тренировките специални очила за повишаване на концентрацията, при които окото свиква да се фокусира върху определен сектор .

След мача с Франция вратарят заяви, че двубоят прилича на холивудски трилър и затова ще се обади на Роберт Де Ниро и ще му предложи да го превърне във филм. Според него „петлите“ сами са помогнали на Швейцария с високомерието си.

„Пишем история. Никой не ни вярваше, в това число и французите. Те бяха много самоуверени, но ние се заклехме, че ще стигнем до финала“, категоричен е Зомер.