Гешев: Ако Путин дойде в България го арестувам!

На 17 март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за задържане на руския президент

Общество
20:00 - 28 Април 2023
4397
Гешев: Ако Путин дойде в България го арестувам!

България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд. Така че по този въпрос е категорично ясно каква следва да бъде българската реакция".

Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за Фактор.бг. Той е на официално посещение в Украйна, като днес подписа меморандум за разбирателство и сътрудничество между прокуратурата на двете страни.

По време на разговорите в Украйна е постигнато споразумение за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид.

На 17 март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин. Той се счита за отговорен за военни престъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Заповедта задължава държавите, до които той пътува, да го арестуват, ако те са страни по статута на МНС.

По-рано днес от Върховната административна прокуратура (ВАП) обявиха, че са разпоредили проверка за изпълнение на санкциите на Европейския съюз срещу Русия.