Гешев иска наказателна отговорност за шофьори, отказали проба за алкохол

Новини
15:32 - 29 Ноември 2022
1138
Гешев иска наказателна отговорност за шофьори, отказали проба за алкохол

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че е нужен цялостен подход и ангажиране на държавата за спирането на войната по пътищата, като изказа съболезнованията си към близките на загиналите в катастрофата край Стара Загора днес.

Пред журналисти в Силистра обвинител №1 допълни, че е безобразие да се продължава така, след като има много работещи решения.

"Надявам се, че държавата, част от която е и прокуратурата, най-после ще си свърши работата в интерес на гражданите, за да не бъдат избивани те по българските пътища", каза Гешев.

По думите му работеща мярка би било дерегистрирането за няколко години на колата, ако тя се управлява от пиян или употребил наркотици шофьор. Също така, ако водач откаже кръвен тест за наркотици и алкохол, той трябва да носи не административна, а наказателна отговорност, смята главният прокурор.

Той прокурор не скри тревогата си, че България загива демографски и това прави спирането на войната по пътищата още по-наложително.

В Силистра Иван Гешев се срещна с ученици от местната Езикова гимназия. Под формата на открит урок той разговаря с подрастващите по наболели теми, касаещи техните права и задължения. Посещението му бе част от инициативата "Правосъдие в бъдещето", посветена на починалия наскоро доц. Антоний Гълъбов.

На 24 ноември, на форум за "войната по пътищата", организиран от Института за пътна безопасност, Иван Гешев заяви, че е бесен от това колко много жертви има по пътищата, като добави, че според него държавата наблюдава безучастно. И отбеляза, че отношение към пътната безопасност има закриването на спецправосъдието, което е довело до бум на престъпността.