Гешев: Искането за дисциплинарка срещу мен е житейски смешно

Налице е персонална атака срещу главния прокурор, заяви обвинител №1

Политика
18:04 - 15 Декември 2021
2435
Гешев: Искането за дисциплинарка срещу мен е житейски смешно

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) върна искането на служебния министър на правосъдието Иван Демерджиев да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев за „допуснати нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ)“. ВСС поиска то да бъде конкретизирано.

„Искането на служебния правосъден министър е житейски смешно и юридически несъстоятелно. Неговите мотиви не са юридически. Какви са мога само да подозирам и подозрението ми е - персонална атака срещу главния прокурор, както и много предишни, и политическо овладяване на прокуратурата, а по-късно, може би, на съдебната власт“, коментира Иван Гешев.

Главният прокурор подчерта, че в искането на Иван Демерджиев няма факти, а кореспонденция между Министерството на правосъдието и прокуратурата, запитване, отговори, искане да бъде конкретизирано правното основание, на което Министерството на правосъдието иска информация от прокуратурата (за случайното разпределение на преписки и досъдебни производства). „Правно основание за това няма“, посочи Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор Пламена Цветанова изпрати писмо до Прокурорската колегия на ВСС с искане да образува дисциплинарно производство за изясняване на обективната истина във връзка с твърденията на служебния министър, в които се намесва и нейното име.

„Изложените твърдения засягат не само личния ми авторитет и професионално достойнство, но и авторитета на прокуратурата като цяло. Ще предприема съответните законосъобразни мерки, за да защитя правата си в рамките на образувано дисциплинарно производство, а след приключването му - и по съдебен ред“, пише Пламена Цветанова до Прокурорската колегия на ВСС.