Гешев към Радев: Мафията е в политиката, очаквайте всичко от нас

Актуални новини
08:20 - 10 Юли 2020 (обновена)
4406
Гешев към Радев: Мафията е в политиката, очаквайте всичко от нас

Президентът явно нещо се е объркал. Мафията във всички държави е в политиката. Неговото заявление е тъжно - президентът по принцип трябва да обединява нацията. Това заяви пред Нова телевизия от своя кабинет главният прокурор Иван Гешев след вчерашните изказвания на държавния глава Румен Радев по време на протестите в София.

Поласкан съм от твърденията, които са лъжи, че прокуратурата може да се организира за 3 часа. Разрешенията за претърсванията в президентството бяха от неделя, посочи още Гешев. Единственото, с което ще се съобразява прокуратурата, са доказателствата, заяви още той.

Вчера се проведоха акция и арести в президентството. Задържани бяха секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и съветникът по сигурността на държавния глава Илия Милушев. По същото производство задържаха повторно и бизнесмена Пламен Бобоков. Това доведе до протест пред президентството, при който се появи и държавният глава, като направи направи остро изказване срещу властта и прокуратурата.

"Що се отнася до съветника по правни въпроси Пламен Узунов ние бяхме безпрецедентно открити към обществото. За която и да е страна членка на ЕС дали е нормално да получиш съдебно решение преди да е излязло, дали е нормално да лобираш за политическа регистрация, дали е нормално да оказваш друга логистична дейност. Какво би се случило в една страна от ЕС при такова нещо? Знам какво се случи тук. Казаха, че не е проблем. Това е проблемът на българската държава. Трябва да разберат – това време свърши, няма да има прошка, няма да има двоен стандарт, няма значение дали става въпрос за секретар на президента, дали става въпрос за министър", посочи Гешев.

Ние сме безпрецедентно открити към българските граждани, защото не се страхуваме и не се срамуваме. Не може президентството да прехвърля отговорността за собствените си грешки към прокуратурата.

Румен Радев се нареди в редицата на Иван Костов, към хората, които атакуват прокуратурата, които приватизираха и ограбиха народа. Ако смята, че като президент това е нещо правилно, аз не мога да се намеся, посочи Иван Гешев.

Последните месеци българската прокуратура не прави компромис с никого, независимо дали става въпрос за антимафиоти, за зам.-министър или за Черепа. Не ме е страх от политическите реакции. Няма да се съобразяваме с българските политици и олигарси, ще прекъсем връзката между тях, която ни държи в бедност и нищета, заяви още той.

Главният прокурор коментира и активността на клиенти на прокуратурата. По думите му човек, който носи прякор Черепа само по себе си говори за това какъв е той. Всеки знае генезиса на Черепа и откъде тръгва той, коментира Иван Гешев, заявявайки, че Васил Божков започва своя бизнес път от Магурата.

Ще прекъснем връзката между олигарси и политици, закани се на няколко пъти главният прокурор.

На въпрос дали след като вчера прокуратурата влезе в сградата на президентството на "Дондуков" 2 днес може да се очаква това да се случи и в Министерския съвет на "Дондуков" 1 Иван Гешев заяви: "Очаквайте всичко от нас. Очаквайте всичко, което е в рамките на закона".

Бобоков трябва да отговори какво правят опасните отпадъци на територията на цялата страна. Близо до Кремиковци има складове, на две места край Плевен, това са опасни отпадъци, които отделят токсични вещества, които замърсяват природата. Това не може да става в ЕС. Това е тровене на българските деца с олово. По-лесно е да копаеш и да тровиш българи, посочи Гешев.

Всяка държавна институция трябва да осъзнае, че е част от българската държава. Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност в борбата срещу престъпността. Време е страницата на грабежи и безнаказаност да се затвори, каза още главният прокурор.

Той заяви, че няма за какво да подава оставка, защото си върши работата и посочи, че телефонните измами вече почти ги няма, а битовата престъпност рязко ще намалее.

Служителите в президентството нямат имунитет, такъв има само президентът, заяви още Иван Гешев и обяви, че ще изчака тълкувателното решение на Конституционния съд.

Гешев отправи искане до КС в началото на годината, като в него настоява, че няма пречка срещу президента да бъде образувана проверка, но самото разследване трябва да бъде спряно, докато мандатът не му не изтече. Главният прокурор твърди, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване.