Гешев: Не е имало стрелба срещу сирийски мигранти на границата

Дано инцидентът не се използва ситуативно във вреда на България, заяви главният прокурор

Крими
12:39 - 06 Декември 2022
1768
Гешев: Не е имало стрелба срещу сирийски мигранти на границата

Британската медия Sky News публикува материал, в който България е обвинена, че на границата полицаи са стреляли по бежанец. Сайтът прикачва и видеозапис, от който според медията се вижда как на границата с Турция се стреля по млад сириец. По този повод главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че стрелба не е имало и това е доказано след проверка на прокуратурата в Бургас.

"Инцидентът със сирийски мигранти е отпреди два месеца, дано не се използва ситуативно във вреда на България, защото не го заслужаваме", заяви той след Международната конференция STOP HATE SPEECH.

Относно влизането на България в Шенген Гешев подчерта, че страната ни покрива стандартите за влизане в общността и е незаслужено да не бъдем допуснати. Освен това увери, че никой не иска да разпитва Марк Рюте за твърденията за престъпността у нас. 

По- рано Гешев заяви в своята реч на конференцията, че езикът на омразата трябва да спре. "На форума обсъдихме речта на омразата и как да работим заедно, за да я спрем. Като главен прокурор за мен са важни различните аспекти на омразата, на проблемите, за да стигнем до решение. Самите ние се мразим в ежедневието си. Този форум според мен отваря възможности. Дали ще ги осъществим - за повече добро, по-добър свят зависи само от нас!", каза още той.