Гешев отсвири изслушването за шкафчето, поискаха му оставката

Гордея се с това, което прокуратурата е направила за 7 години, обясни главният прокурор

Политика
14:02 - 15 Юли 2022
5190
Гешев отсвири изслушването за шкафчето, поискаха му оставката

На извънредно заседание парламентарната антикорупционна комисия изслуша главния прокурор Иван Гешев. Той трябваше да даде обяснение истински ли са снимките с кюлчетата и евробанкнотите, за които онлайн издания твърдяха, че са заснети в правителствената резиденция "Секвоя" по време на управлението на Борисов.

Производството за кюлчетата е поверено на СГП. То е на специален надзор на Апелативна касационна прокуратура, обяви лаконично главният прокурор.

Той не пожела да даде подробности за разследването и посочи на депутатите къде могат да се запознаят с развитието по досъдебното производство. 

По време на изслушването му в антикорупционна комисия отново бе повдигната темата за неговата оставка. 

В отговор той заяви: "Няма да си подам оставката. Гордея се с това, което нашата прокуратура направи за 7 години. За пръв път има повдигнато обвинения на действащи министри, за пръв път бяха повдигнати обвинения за хора, която се смятаха за недосегаеми".

️Повече от година и половина българската прокуратура е в постоянен контакт по различни въпроси,  включително и по въпроса от днес, с Групата по наблюдение в Комисията ЛИБЕ в Европейския парламент по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права. 

️Не става въпрос за инцидентна кореспонденция и взаимодействие, а за лични срещи в България  и Европейския парламент, за изискана или изпращана писмена информация по много въпроси. Комуникацията с Европейския парламент  е доста интензивна и дълга. За мен е изненада, че някои се изненадват от това.

️Прочетох някъде, че българското общество не е информирано по такива казуси. Информацията е предоставена при стриктно спазване на закона и на определени принципи (чл.198 от НПК,  Конституцията, на презумпцията за невиновност) и интересите на разследването.

️Сътрудничеството е европейските институции е основополагащо за стабилността, за демокрацията, правовата държава.