Гешев пита ВКС: Кога се отнема шофьорската книжка?

НК позволява виновният шофьор да продължи да кара

Политика
12:50 - 10 Октомври 2022
1754
Гешев пита ВКС: Кога се отнема шофьорската книжка?

Винаги ли трябва да се отнема шофьорската книжка при престъпление на пътя. Този въпрос задава главният прокурор Иван Гешев към Върховния касационен съд. От своя страна магистратите са образували тълкувателно дело, по което ще работи Наказателната колегия на ВКС.

Въпросът на главния прокурор звучи така.  „Разпоредбата на чл. 343г от НК по отношение на кумулативно предвиденото наказание лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК изключва ли приложението на чл. 55, ал. 3 от НК в случаите, в които основното наказание за извършено престъпление по чл. 343, чл. 343а, чл. 343б и чл. 343в, ал. 1 от НК е определено при условията на чл. 55 от НК?“  

Наказателният кодекс предвижда, че при всички престъпления на пътя - от причиняване на смърт, телесни повреди имуществени вреди, шофиране под въздействието на наркотици и под влиянието на алкохол, тоест 1,2 промила,  винаги се отнема шофьорската книжка.

От друга страна обаче има текст от Наказателния кодекс, който казва, че при изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко, съдът може да определи наказание под най-ниския предел. 

Паради тази причина съдебната практика е различна по отношение на шофьорските книжки. Едни съдии са на мнение, че при всички престъпления на пътя, независимо от тяхната тежест и многобройните смекчаващи обстоятелства, трябва да се отнема книжката. 

Други обаче застъпват виждането, че казаното в закона, че при всички случаи, че отнема книжка, е само законодателен похват, който е направен с цел  законодателна икономия. Именно поради това съдът може да реши да не отнеме книжката, когато има и много смекчаващи вината обстоятелства и престъплението на пътя е леко, съответно и наказанието е под най-лекото.