Гешев: Подкрепям министър Кирилов "тримата големи" да бъдат разследвани и отстранявани

Кандидатът за Главен прокурор отговори на запитване от БХК

Политика
19:01 - 23 Октомври 2019
3055
Гешев: Подкрепям министър Кирилов "тримата големи" да бъдат разследвани и отстранявани

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев подкрепя идеите на правосъдния министър Данаил Кирилов за това как трябва да се отстраняват от длъжност и разследват "тримата големи" – председателите на върховните съдилища и шефът на държавното обвинение. Това е записано в отговорите на Гешев на въпроси, поставени му от Българския Хелзинкски комитет.

"Изразявам положителното си становище и готовност, ако бъда избран за главен прокурор, да подкрепя предприетите действия от министерство на правосъдието...", написал е Гешев.

Идеите на Кирилов бяха критикувани от неправителствени организации у нас,  а самият министър заяви, че ще чака становище от Конституционния съд.

От БХК не са доволни от отговора на Гешев. Те припомнят, че темата за недосегаемостта на главния прокурор е актуална повече от 10 години, след като близките на убития през 2002 г. прокурор Николай Колев ни осъдиха в Страбург заради необективното разследване на смъртта му. В решението на съда бе подчертано, че е нужна ефективна процедура за разследване на главния прокурор.

"Този проект беше критикуван силно на местно ниво и това възпрепятства неговото внасяне в Народното събрание. Той даде повод на група неправителствени организации да изложат загрижеността си в общо писмо адресирано и до Съвета на Европа, Европейската комисия и до Венецианската комисия. Затова не можем да приемем, че този силно дискусионен законопроект, който дори не е внесен в Народното събрание, би могъл да отговори на задължението на страната ни да изпълни решението Колеви и други", посочват от БХК.